Hyde architects
Category
Project
Location
Year
Residential
Quatrefoil House
Oxford
2016
Rear garden at dawn
Side view from roadside
Kitchen with quatrefoil screen
Living refurbished
Tectonic quatrefoil tile detail
 

The studio has received planning for a refurbishment and radical addition to a 1870’s townhouse in the heart of Oxford and within a conservation area.

Inspired by the Gothic revival style of the existing house, the addition is an exploration of ornament – expressed using a quatrefoil tectonic tile in steel and bronze.

These tiles configure the facade with an intelligent play of motif. The new addition communicates built meaning through a series of regulating lines and proportional relationships that are drawn from the existing building facade.

The new addition is supported on the dominant public elevation by a singular white concrete column; an inverted copy of its Gothic counterpart embedded within the existing house facade.

The new extension can be deconstructed into a series of elements or components whose existence is wholly dependent on the language of the main house and its historical narrative.

Process/Research


Recognition