Category
Project
Location
Year
Residential
Pryde House
Penarth, Cardiff
2014
A quiet monumentality
Looking through the living space
Floating
Arrival
 

Pryde House is nestled away within a suburban setting and is intentionally isolated from its local context by a large all encompassing reflecting pool.

The home is surrounded by mature brick walls and the timeless physiological isolation of water. These elements reinforce the phenomenological nature of the work, supporting the idea of a luxurious inner world among nature and solitude.

With structural simplicity the main living space opens completely to water in the summer time, during inclement weather, the pool becomes alive, an animated backdrop to life within the home. All in close proximity to nature.

The concrete roof of the main wing acts as a vessel containing life within. The form appears to hover over the main living room island.

The project allowed us to explore private space and its relationship to the city…The outcome – ‘a quiet monumentality’.

Process/Research


Recognition

  • Architects Journal Published 21st October, 2014, by Tim Clark