Hyde architects
Category
Project
Location
Year
Residential
Petrichor House
Llŷn Peninsula - North Wales
2015
Whisky by the fire
Side elevation after the rain
Garden elevation with overhead storm clouds
First floor master bedroom - reflecting context
Chopping wood
Site plan
 

The 250m² house named ‘Petrichor’ – the sweet smell in the air after rainfall – features large overhangs and canopies designed to collect and celebrate rain water, while providing a heightened sense of warmth and shelter.

The home is a search for a timeless typology that is born of the landscape. A home that responds to the human and natural geography of North Wales. It is an expression and a search for something deeply sensual, both visually and physically. It attempts to balance a pragmatic outlook with a deeply embedded metaphysical and poetic narrative of natural wildness.

Located within a remote four acre secluded site, the home is arranged around a central courtyard and has an ‘ordered façade’.

A portico rain canopy wraps around the exterior of the building providing shelter and a place to follow the sun through the day. A cedar ‘crown’ cloaks the house at roof level, providing first floor outdoor space and adding height to specific semi-public interior rooms.

The house presents a phenomenological system that harnesses water from the sky as part of its natural condition and geographical position.

It is a home that comes alive with the sounds of active water flowing over planes of steel, through channels – feeding the garden beyond.

Working closely with our clients Petrichor House – is an attempt to deepen our connection to the natural world and present new ideas about our relationship with nature.

Process/Research


Recognition