Hyde architects
Category
Project
Location
Year
Cultural
Alvar Aalto Museum
Jyväskylä Finland
2016
Public realm at dusk
A connection between two master works
Bay / section detail study
Section - building + plinth
 

The project looks at connecting two Alvar Aalto masterpieces, the Alvar Aalto Museum and the Museum of Central Finland in Jyväskylä’s Ruusupuisto park.

The building presents itself as a series of discrete elements, subservient yet in dynamic equilibrium with its adjacent counterparts.

Hollow glass, cylindrical facade elements continue the theme of the light fragile ceramic tiles or ‘Halla’ found on the existing adjacent facade. This material sensitivity was a notable enrichment of Alvar Aalto’s formal language as the 1950’s approached.

The structural tectonic facade of our proposal continues this undeniable rhythm. The building floats atop an existing brook, while its plan acknowledges the natural and subtle play of Aalto’s genius, making the new connection appear as a semi transparent glacial block, glistening in the low Nordic light.

We would be happy for the design to be seen as presenting a neutrality that allows the existing buildings themes and language to happily re-assert themselves.

 

Process/Research