Drawing Pencil + Ink

Silver House – Balance of the Parts

Silver House - Balance of the Parts

Silver House facade studies began as a series of formal explorations on composition and proportion, in response to an extremely exposed coastal location on the Gower Peninsula, South Wales. Moving from outline sketch to visualisation, elements were then further refined.

The images below show the steady evolution of that process, from conception sketch to f...

Continue reading

Silver House rear elevation at dusk

Hyde + Hyde News – March

We are delighted that our recently completed Silver House has been shortlisted for the Welsh Architecture Awards 2017.

The project located on the Gower Peninsula near Swansea in South Wales will now be visited by a regional jury.

The winner will be announced at an award ceremony at Cardiff and Vale College on 30 May.

The winners will be in the running for the UK-wide 2017 Royal Ins...

Continue reading

Thoughts on completion – Silver House

I am always humbled by the power of architecture. In this case the process of beginning with a thought of what a home could be and then moving forward in time to find oneself totally immersed and occupying that original idea, its a powerful experience.

This feeling arose recently when we gathered as a team to visit and photograph one of our recently completed projects - 'Silver House' locat...

Continue reading

Hyde + Hyde News – April

The studio has been commissioned to design a new contemporary residence in Somerset.

Our website has been updated with new project content, including our design for the Alvar Aalto Museum connection in Jyväskylä, Finland.

Continue reading

Hyde + Hyde News – September

Practice Director Kristian Hyde was invited to take part in the judging process for the World Architecture Awards 'House of the Year'.

The jury session took place on 1st October at Alfred Place close to London’s West End. The judges were looking for architects who continue to push the creative envelope by designing sustainable single-family houses. A balance between innovation, efficien...

Continue reading

Hyde + Hyde News – August

 

Planning has been achieved for our Petrichor House.

The home presents a phenomenological system that harnesses water from the sky as part of its natural condition and geographical position. It attempts to balance a pragmatic outlook with a deeply embedded metaphysical and poetic narrative of natural wildness. The project was also published by Laura Mark in the Architects Journal.

Continue reading

Exploring the Topography

Teaching Vertical Studio on Gower

The sensory allure of the Gower Peninsula has been the focus of one of this years Vertical Studios’ at the Welsh School of Architecture.

Every year ‘Vertical Studio’ proposals are invited from all teaching, research staff and external built environment professionals, designers and artists.

The summer term provides a great opportunity to broaden the students’ experience in researc...

Continue reading