Home
Category
Project
Location
Year
Residential
Silver House
Gower Peninsula
2017
Master bedroom and living spaces at first floor
Looking out from the kitchen towards the main living spaces
Dining
Living spaces with open plan kitchen beyond
The magic hour
Master bedroom
 

Recently awarded the Royal Society of Architects Wales, ‘Best Building of 2017’ along with an ‘RSAW award for Architecture’ and ‘Client of the Year’ award.

This is a very elegant and thoughtful piece of architecture. It has great conceptual clarity, it is rich with ideas without being over burdened with them. While it is rigorous in resolution it retains an air of easiness and is wholly comfortable in its context.

RSAW Judges comments.

Our clients live among light and the warmth of wood, while presiding over the spectacular views towards Oxwich Point.

The material language of the ground floor responds to the medieval tradition of dry stone walling found in the area. Portal windows to the ground floor bedrooms cantilever over a reflecting pool that gathers rainwater from the roofs above.

Living spaces are found at first floor resting on exposed timber beams which themselves learn from the tectonic construction of agricultural buildings nearby. A sound recording studio located within the basement gathers natural light through the reflecting pool surrounding the residence.

The main monopitch roof responds to the relentless wind and rain which blows from the open ocean over a timeless landscape.

Process/Research


Recognition

  • RSAW Welsh Architecture Award 2017, 
  • RSAW Building of the Year Award 2017.
  • RSAW Client of the Year Award 2017,
  • Building Design Magazine  Published 22nd February, 2013, by Cate St Hill
  • Architecture.com Published June 2017