Home
Date
Title
09/04/2011
A Room for London Competition – ‘Room 7×7′

Room 7 x 7 at night

The following post presents Hyde + Hyde Architects competition Entry for ‘A Room for London’. We created a monochrome cube ‘floating’ on London’s skyline, a contemplative space for its occupants and a simple object of reflection.

At night it’s back-lit form will appear suspended and physically isolated –  indifferent to its context, allowing its occupants to consider their metaphysical condition. Separated visually and physically from its urban context, the space will allow them to reflect on a remarkable setting. The object will be static, held in place by ‘invisible’ pylons and tensile cables. A smaller 2m x 2m sibling cube will service the main form.

Photovoltaic’s positioned on the theatre roof (and thus hidden beneath the existing parapet) will provide the cube with power and water. This will reinforce the object’s independence above a sea of glass.

Concept - urban noise and the cube by day

Concept - urban noise cube - night inversion

Main points of extreme phenomenological themes —

The Sky Roof is accessible by stairs and intentionally denies views of the city, allowing only for monastic contemplation of the sounds of contemporary urban life; experienced against a backdrop of an inky night sky.

The habitable room (gross internal area 45m2) is a pure visual experience only – suspended and isolated as all sound is removed. It becomes the antithesis of the Sky Roof – focusing on the ‘absurd’ condition of contemporary life…

The building is clad in a textile composite mesh and translucent polycarbonate panels that will allow light to penetrate through its veil, revealing its inner life and showcasing its structural and physical honesty.

We propose a beguiling object – an urban intervention suggesting  a temporal pause in the process  of everyday life…

Note: The name ‘Room 7×7’ Takes  inspiration from the competition brief dimensions and the definitive masterwork of Danish architect and furniture Designer Arne Jacobsen’s Room 606 In the centre of Copenhagen, located on the sixth floor of the Royal Hotel. This single room preserves a microcosm of another area and another world.

Click to view the evolution of the idea, construction and process

Now for the maths—

The structure comprises of a rigid steel box constructed from SHS located at each corner and at floor plate level. The SHS sections are connected via moment connections to provide the required lateral stability. The box is then supported on all 8 corners with high tensile steel cables fixed to a circular hollow section post which is  back tied to the roof slab.

The point loads applied via the supporting columns are distributed via spreader plates located underneath the columns–the applied bearing pressure placed on the roof is limited to 22.5kN/m2.  Tensile loads within the cables will be relatively light and limited to around 16kN.

Kristian Alexander Hyde

Comments